2012/06/17

Visita al Jet Propulsion Laboratory de la NASA

El Jet Propulsion Laboratory (JPL), un dels principals centres d’investigació i desenvolupament de la NASA localitzat a Pasadena, ofereix anualment unes jornades de portes obertes (i gratuïtes!). Mai he estat excessivament interessat en l’espai (tot i que el Nadal passat vaig demanar-me un Buzz Lightyear), però el fet que durant els darrers mesos m’hagi involucrat en un departament que fa projectes relacionats amb l’espai, tenint en compte que no es té cada dia l’oportunitat de veure per dins les instal·lacions de la NASA i perquè, a més a més, ens queda a poc més d’una hora de casa, vam decidir anar-hi a treure el cap.


El JPL està gestionat pel California Institute of Technology (Caltech) i és segurament el centre més important de la NASA en quant a missions no tripulades. A la majoria us sonarà, almenys de nom, els programes que es van dur a terme durant els anys de la cursa espacial com el Voyager (els objectes fets per la humanitat que es troben actualment més lluny del planeta Terra), els  Pioneer, Mariner o Viking. De fet, gairebé tots els programes que han enviat orbiters o landers a Mart són missions de la JPL. Ara bé, tot i que té centre de control, els llançaments no es fan des d’aquí. Aquest centre de control es podia visitar però, degut a les immenses cues que es van formar, vam haver de deixar-ho córrer.


Actualment el JPL té algunes missions actives de les quals n’estan molt orgullosos, com la Cassini-Huygens (un satèl·lit que volta per Saturn i les seves llunes, i que part d’aquest va aterrar a Titan), o els rovers (robotets) del programa Mars Exploration: l’Spirit i l’Oportunity. Aquests dos robotets van arribar a Mart el gener de 2004 i, tot i que la seva missió prevista era de 90 dies marcians, el primer va encallar i morir el 2010, i el segon encara gamba alegrement per allà i ja ha fet més de 30 km. Un model exacte d’aquests estava exposat i demostrava com de bé es defensava sobre terreny rocós.

 

La missió estrella de la qual no en paren de parlar i de ben segur que en sentireu notícies aquest estiu és la del Mars Science Laboratory, o Curiosity, un nou rover que aterrarà el proper 6 d’agost (2012) i que és tan gran com un Mini Cooper. Un model a escala real era exhibit en una de les sales d’exposició. A més, també vam poder veure una pel·lícula sobre la missió, d’aquelles que amb la banda sonora i el to dramàtic dels narradors et fan sentir orgullós de la teva espècie.

Curiosity

Lògicament aquestes jornades estaven orientades a la divulgació de les activitats del centre al públic general i també als més petits, raó per la qual principalment hi havia estands informatius amb multitud de butlletins, adhesius, punts de llibre o pòsters. Estava ple de paradetes de menjar pels carrers del recinte i una botiga de souvenirs a on s’havia de fer una cua desproporcionadament llarga per a pagar. No obstant, vaig acabar comprant-me una tassa i una gorra.

 

També es podien visitar les instal·lacions reals com el taller de conformació de peces o l’hangar de muntatge i acoblament de les naus. Per desgràcia, en aquest últim (segona foto) actualment no hi tenen cap missió de gran magnitud. La gent de l’organització hi treballava voluntàriament en cap de setmana i explicava amb molt de gust quines eren les seves tasques.


I crec que això és tot el que volia dir sobre la visita. Sigueu feliços!

Lluís

7 comentaris:

  1. aclareix aixo dels 90 dies marcians,que son?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un dia marcià són 24 hores i mitja, i un any marcià 668 dies marcians (o 687 dies terrestres)

      Elimina
  2. Quin vertigen. Espera que m'asseguri que els meus peus toquen a terra i que si em cau el llapis no es posarà a volar per la sala.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et riguis del teu nebot astronauta, que si m'agraden aquestes coses és per culpa del teu fill

      Elimina
  3. I el Buzz Lightyear, te'l van portar o no??? Si vols et deixo el meu, que fa 13 anys que no el faig servir

    ResponElimina
    Respostes
    1. Clar que me'l van portar. Els Reis són màgics

      Elimina
  4. jo vull un robot com el Curiosity per jugar!!!!!!

    ResponElimina