2012/04/30

Platges del sud de Califòrnia

En anteriors publicacions han aparegut nombroses referències a les platges que hem visitat, i és que la costa és l’element més representatiu del sud de Califòrnia. Gran part del dia a dia de la vida californiana es desenvolupa a prop de la platja, ja sigui en l’aspecte residencial, laboral, comercial, lúdic o turístic.


Com a element il·lustratiu, el mapa de més avall mostra la densitat de població de la zona del sud de Califòrnia i els tres comptats principals: Los Angeles, Orange i San Diego. Com podeu veure, pràcticament tots els nuclis urbans es troben a dins d’aquests tres comptats, i tots ells estan principalment tocant a la platja.

Font: U.S. Census Bureau

La majoria de nuclis urbans que podríem considerar “pobles” són poblacions que daten de finals del segle XIX i principis del XX, i compten principalment amb cases unifamiliars de menys de 2 pisos. Les més antigues i properes als molls (piers) són habitualment llogades a estudiants com nosaltres o a turistes (és molt curiós veure que gairebé totes les cases del passeig marítim de Newport Beach es lloguen). Els preus són força alts, sobretot a l’estiu.


Un dels trets que em criden més l’atenció d’aquestes poblacions és la forma en com es concentren les activitats socials i lúdiques de les poblacions de costa: al voltant dels molls o piers. Totes les poblacions tenen una o més d’aquestes tan característiques estructures, i és en els seus voltants on es troben la majoria de botigues, restaurants, bars, locals d’oci i altres serveis.

Santa Monica
Newport Beach

En el cas de Newport Beach, trobem 2 piers: el Newport Pier, a la platja de “Blackies” (que curiosament té aquest nom a causa d'un bar que hi ha allà al costat), i el Balboa Pier, més endins a la península. Són de les poques zones on ens trobarem gent fent aquella activitat tan desconeguda pels americans com és passejar. I és que podríem dir que “anar a donar una volta” a Califòrnia significa “anar a caminar pel passeig marítim o la sorra”. Si no és aquí, llavors ja es posen roba esportiva i fan jogging o altres formes estrambòtiques de fer esport. Ah, com a dada interessant pel públic femení, els nois i homes que fan jogging ho acostumen a fer sense samarreta.

Newport Beach

Un altre sector que és atret pels piers és el dels surfistes, sobretot els inexperts. La presència dels molls fa que als seus costats les ones siguin molt més “amigables” per fer surf, cosa que fa que sempre hi hagi nens i principiants (com nosaltres).

...un dia que vam decidir intentar fer surf!

I no ens oblidem dels pescadors. Cap a la tarda i vespre sempre trobes un munt de gent pescant en els molls, i la veritat és que no els va pas malament. Com que la gent és molt simpàtica sempre et pots aturar a preguntar-los què pesquen i com ho fan. La majoria pesquen peix amb canya pel consum propi, tot i que també se’n veuen traient de l’aigua gran nombre de pops o crancs. Una comunitat que es veu molt beneficiada per la pesca és la comunitat de foques: és habitual veure aquests grossos mamífers xisclant (o com es digui el soroll que fan) per les aigües dels molls, i és que saben que tenen teca gratuïta que consisteix en budells, caps i altres parts procedents de peixos que els tiren els pescadors.

Comunitat de lleons marins a La Jolla

En el sector dels serveis, a prop dels piers hi trobem principalment bars (en alguns s’hi pot trobar festa qualsevol dia de la setmana), restaurants, establiments de menjar (frozen bananas, corn dogs, pretzels, donuts, gelats, “churros”... són els principals productes), lloguers de bicicletes, patins, taules de surf i altres mitjans de transport californians; botigues de souvenirs i, no ens oblidem, botigues de roba surfera. A destacar la zona del pier de Huntington Beach, on en un radi de 100 m podem trobar una botiga oficial de totes les marques de roba surfera que us vinguin al cap.


I què més es fa a la platja? Doncs tot tipus d’activitats que se us acudeixin per fer en una platja on el clima convida a poder estar-hi gairebé tot l’any en banyador, com ara prendre el sol, jugar a voleibol (hi ha xarxes en molts punts de les platges), fer surf, skimboarding, córrer, anar en bici i un llarg etcètera.

Excursió en bici des de Newport Beach fins a Huntington

I de nit? De nit també hi ha una atractiva activitat que és fer ús dels “fire pits”. Són bàsicament punts públics on pots fer foc a l'estil barbacoa. Això sí, res de beure alcohol i tots fora de la platja abans de les 22 h. A partir d’aquesta hora està prohibit posar un peu a la sorra, i patrulles de la policia amb 4x4 volten per la sorra (i fins i tot helicòpters sobrevolen la costa) vigilant.


Així doncs, com podeu veure, les platges de Califòrnia tampoc tenen res d’especial que no puguin tenir les platges catalanes. Res? Bé, sí, hi ha una cosa que per més que ens dolgui mai podrem tenir a les nostres platges: unes magnífiques postes de sol. És impossible no quedar-se mirant el mar mentre el sol desapareix cada dia per l’horitzó.

6 comentaris:

 1. que guaaaaaaaay! yo que entro pensando. éstos ya no actualizan el blog!
  muy mal, hoy era una entrada que debería haber sido para la estel....

  Por cierto! estoy super indignada, en el parc vallés donde estaba la tienda de chuches han abierto una yogurteria de danone... y claro es un timo! yo quiero un yogurtlaaaaaaaand!!!!! :(

  muchos besitos!!!

  cris

  ResponSuprimeix
 2. Luis comença a posar els neoprens a punt que quan arribi ho provo, de debò.

  ResponSuprimeix
 3. Lluis pensava que faries un post dedicat a l'Estel avui! Com ets!! jejeje :D

  M'ha encantata el post,i les fotos!

  un besote

  ResponSuprimeix
 4. En defensa meva, aquest post ja s'havia escrit fa unes setmanes, el que passa és que l'hem penjat ara. Ja hi haurà temps per un post dedicat a l'aniversari de l'Estel

  ResponSuprimeix
 5. Ferran (Fafa)30/4/12 1:05 p. m.

  Hola nois!!!
  Moltes felicitats Estel!!!
  Lluís, avui et toca fer el sopar o, millor encara, portar-la a sopar a un bon restaurant...
  Una abraçada

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Gràcies per decidir-te a fer el pas i escriure al blog. M'has alegrat el dia.

   Suprimeix